­

Lenneke Docter, beleidsmedewerker van Cosis geeft een blik in hun keuken. Zij vertelt hoe Cosis handen en voeten geeft aan de uitvoering van HOZ en ART. Dit doen zij o.a. door toepassingsmogelijkheden te faciliteren waarbij de IRB individueel en structureel programmatisch ingezet wordt om participatiedoelen van cliënten te bereiken.

woonstart logo

Op weg naar herstel, bijvoorbeeld met behulp van Woonstart

Cosis innoveert met de Individuele Rehabilitatie Benadering als basis.

Mijn naam is Lenneke Docter, en ik werk als beleidsadviseur en IRB-methodiekcoach bij Cosis in Groningen en Drenthe. Cosis wil cliënten met een verstandelijke en/of psychische beperking ondersteunen om meer grip te krijgen op hun leven. We ondersteunen mensen bij hun herstel en zelfredzaamheid. Vanuit mijn functie ben ik betrokken bij allerlei zorginhoudelijke thema’s. Daar ligt mijn drijfveer en enthousiasme. Alle programma’s die we met en voor de cliënten ontwikkelen zijn gebaseerd op de IRB-methodiek. Begeleiders worden getraind in het methodisch werken, maar hebben soms moeite om dit in contact met de cliënt toe te passen.

Gespecialiseerde kennis dichtbij

Om dit te bevorderen is de IRB ingebouwd in ons elektronisch cliëntdossier, ONS. Dit maakt het voor begeleiders makkelijker om de geleerde in de praktijk te brengen. Daarnaast werken we met duo’s: IRB-experts en Ervaringsdeskundigen geven coaching en advies aan alle teams en individuele medewerkers. Op deze manier is gespecialiseerde kennis dichtbij aanwezig en kan er direct op de werkvloer gewerkt worden aan herstel-ondersteunend- en methodisch werken.

Programmatisch werken

Naast individuele trajecten, werken we toenemend ook programmatisch met de IRB. Zo zijn we bij Cosis voor de ggz-doelgroep in 2016 gestart met het Programma Woonstart. Hierin staat de herstel ondersteunende zorg centraal. Vanuit Woonstart is een koffer ontwikkeld waarin cliënten tools/cursussen kunnen vinden die hun kunnen helpen op hun weg naar herstel. Deze koffer is ingedeeld aan de hand van de vier vormen van herstel: persoonlijk herstel; herstel van gezondheid; herstel van dagelijks leven en maatschappelijke rollen.

Lenneke Docter

Een paar voorbeelden van interventies uit de Woonstart-koffer:

  • 'Begeleid Leren'; we ondersteunen leerlingen/studenten met een psychische beperking met de wens een regulier diploma te halen. De focus is het leren van studievaardigheden zoals plannen, leren hoe je het ‘leren’ aanpakt, hoe je omgaat met leerkrachten en klasgenoten, etc. Zo willen we voorkomen dat mensen al op jonge leeftijd zonder een diploma thuis komen te zitten.
  • Een tweede voorbeeld is de cursus ‘Een fijn (t)huis’, die gegeven wordt door het duo: IRB-expert en Ervaringsdeskundige. In 6 bijeenkomsten gaan mensen aan de slag met de verandering van wonen in een Beschermende Woonvorm naar zelfstandig wonen in een eigen huis. Wat komt er allemaal kijken bij een verhuizing, een eigen huis onderhouden en een nieuwe buurt leren kennen? In de cursus ontdekken deelnemers dat anderen met soortgelijke ervaringen worstelen als zijzelf, krijgen ze concrete opdrachten om te doen, en sluiten ze de cursus af met een concreet doel en plan. We hebben gezien dat naast de officiële doelen van de cursus, er ook bijkomende positieve effecten zijn, zoals het ontstaan van vriendschappen en onderlinge steun.
  • Een andere cursus die inspeelt op doelen van cliënten is de cursus ‘Baas in eigen portemonnee’. In een traject van 4 bijeenkomsten gaan cliënten in een de fase verkennen en kiezen doelen formuleren op het gebied van meer regie over je financiën.
  • In de cursus ‘Move Well, Feel Beter’, gaan deelnemers met een wens om hun leefstijl te veranderen in een meer gezonde leefstijl, op zoek naar activiteiten op het gebeid van ontspannen en bewegen, die bij hun persoonlijke voorkeuren passen., en die ze dus goed vol kunnen houden. Tijdens de cursusperiode worden de cursisten bij het uitproberen van bewegingsactiviteiten ondersteund door een ervaringsdeskundige coach. Deze constructie blijkt goed te werken bij het volhouden van zelfgekozen activiteiten.

Alle cursussen hebben de IRB als basis: verkennen, kiezen, verkrijgen en behouden van een maatschappelijke rol. Het cursorisch aanbod is een welkome aanvulling op de individuele mogelijkheden die persoonlijk begeleiders toepassen. We gebruiken hetzelfde gereedschap, maar op een andere manier!

Als beleidsadviseur vind ik het tof om vanuit zo’n mooie methodiek als de IRB, die naadloos aansluit bij de landelijke trend  van participatie en eigen regie, me in te zetten voor verbetering van kwaliteit van leven voor mensen met een beperking. Borging van methodisch werken blijft lastig. Soms hoor ik van begeleiders dat er geen tijd is voor een IRB-traject. Dan denk ik: ‘oe, daar is werk aan de winkel’. Want IRB doe je er niet naast, maar is een manier van werken die leidend zou moeten zijn.

Vragen over Woonstart, de gereedschapskoffer of andere ggz ontwikkelingen? Kijk eens op onze website www.cosis.nu/woonstart Hier vind je ook een animatie-filmpje met uitleg over Woonstart en de Woonstart-koffer.

Lenneke Docter
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maatwerk bij participeren

 

­