Interview met Jolanda Omme- van Laarhoven, mei 2017, door Birgit Sporken
Van onmacht naar kracht
De IRB in Beeld is ook goed toepasbaar in kortdurende trajecten!
‘Sinds een paar maanden werk ik met de IRB in Beeld en ik constateer hier goede resultaten mee. Cliënten ervaren het als zeer positief dat er aandacht is voor hun sociaal functioneren, want bijvoorbeeld de gevolgen van het hebben van epilepsie kunnen zorgen voor grote problemen bij het realiseren van doelen.‘
‘Door te werken met de IRB in beeld opstelling zien cliënten optisch hun eigen doel voor ogen. Ze zien wat of wie hen steunt en wat hun knelpunten zijn. Voor de knelpunten die het zwaarst wegen worden oplossingen bedacht. Dat maakt de IRB in beeld naar mijn mening bijzonder sterk. Cliënten gaan mogelijke oplossingen bedenken en voor ogen zien. Zij gaan ook op zoek naar oplossingen voor oude problemen die eerder voor hen onveranderbaar leken. Hierdoor ontstaat ter plekke ruimte, perspectief en meer kracht bij cliënten. De oplossingen die zij bedenken met behulp van deze werkwijze, zijn bovendien vaak verrassend. De cliënt bepaalt aan de hand van deze methode meer zijn eigen koers, dan wanneer ik met hem op een reguliere wijze in gesprek zou gaan.
Ik ben dus erg enthousiast over werken met de IRB in beeld. Cliënten benoemen zelf wat ze willen en vormen zelf ‘een beeld’ van wat er anders moet en hoe ze daar aan kunnen gaan werken. Je kunt met de IRB in beeld, cliënten echt in een paar gesprekken op weg helpen zodat zij stappen kunnen ondernemen om hun doelen te gaan realiseren op het sociaal maatschappelijke vlak. De IRB in beeld blijkt de tool te zijn waar ik naar op zoek was.
Jolanda van Omme- van Laarhoven, Maatschappelijk werker