­

Mensen die hun leven lang intensieve geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig hebben, kunnen vanaf 2021 toegang krijgen tot de Wet langdurige zorg (Wlz) als zij voldoen aan de Wlz-toegangscriteria. Daarmee vallen ze onder de taakverantwoordelijkheid van de zorgkantoren. Op de zorgkantoren komen veel nieuwe vragen door deze extra taken. Op verzoek van de zorgkantoren van Coöperatie VGZ hebben wij een scholing ontwikkeld voor medewerkers die met deze nieuwe taakverantwoordelijkheid te maken hebben. De eerste medewerkers zijn daar getraind en binnenkort starten we ook bij het zorgkantoor van ENO.

Mensen die in aanmerking komen voor hulp onder de Wlz hebben per definitie vele en/of ernstige en in elk geval langdurige ziektesymptomen, functiebeperkingen of gedragsproblemen. Wij zijn blij dat de zorgkantoren zich onder andere middels deze scholing, goed voorbereiden op hun nieuwe taak binnen een complex werkveld.

In de online scholing die R92 aan de zorgkantoren geeft, wordt ingegaan op psychopathologie, diagnostiek en functioneringsproblemen die bij patiënten kunnen voorkomen. Verder lichten wij toe hoe de werkwijze is bij uitvoering van de wetgeving verplichte GGZ (Wvggz) en leggen we uit welke behandel- en begeleidingsmogelijkheden de GGZ heeft. We gaan in op het functioneren van het professionele en vrijwillige netwerksysteem om de cliënt. Aan het einde van de scholing is er ook nog de mogelijkheid de medewerkers (online of klassikaal) te trainen op vaardigheden die nodig zijn voor het in gesprek gaan met mensen uit de doelgroep. Gedurende de hele scholing richten wij ons ook op de functie en mogelijkheden van herstelondersteunende zorg, participatiewensen en zelfregie. De scholing wordt gegeven door twee psychiaters, twee GZ-psychologen en een aantal (ervaringsdeskundige) docenten.

Het is naar onze mening van groot belang dat juist in de zorg voor deze groep herstel- en rehabilitatieprincipes gehanteerd blijven worden. Demotivatie en wanhoop vanwege steeds terugkomende beperkingen of problemen liggen op de loer. Het streven naar verbetering, al is het soms op bescheiden schaal, voorkomt dat Wlz voorzieningen zich tot nieuwe ‘snakepits’ ontwikkelen. Wetenschappelijk onderzoek en klinische ervaring laten bovendien zien dat in de psychiatrie ook bij mensen met ernstige problemen na lange tijd nog verbetering kan optreden.

Mocht u ook belangstelling hebben in deze of een op uw organisatie toegespitste scholing, dan kunt u contact opnemen met R92: 030 214 5002 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vraagt u naar Birgit Sporken of Ronald Sietsma.

Maatwerk bij participeren

 

­