­

Ondanks alle belemmeringen van afgelopen jaar wisten onze cursisten toch hun doel te bereiken. Afgelopen dinsdag was het dan ook een super feestelijke dag. Tien cursisten van Antes, onderdeel van de Parnassia Groep, en Reinier van Arkel groep hebben hun certificaat tot IRB-expert in ontvangst mogen nemen. Deze kanjers hebben doorgezet in tijden van Corona, waarbij er geschakeld werd naar online lessen in plaats van fysiek. Gelukkig was de groep erg gemotiveerd om het certificaat te halen en hebben zij dit vast kunnen houden en zo een topprestatie geleverd.

Zij kunnen trots zijn dat zij met succes hun doel behaald hebben. Met de expertise en tools zit er genoeg in de rugzak om als IRB-expert aan de slag te gaan. R92 is heel blij met deze kersverse groep IRB-experts!

IRB-experts, wij wensen jullie heel veel succes én tevredenheid in jullie nieuwe rol!

Team R92

Annelotte ‘’de IRB-er’’

Maar wat zeg ik dan? wat doe ik eigenlijk? Toen ik aan het begin stond van deze opleiding had ik geen idee. “Ja, ik ga iets doen iets met rehabilitatie en individueel.” Lekker duidelijk, bedankt!

Nu weet ik wel beter!

De IRB heeft te maken met participatiebevordering, gericht op (maatschappelijk) herstel, van rollen, doelen die mensen zelf stellen, die er echt toe doen. Doelen die door de ‘’molen’’ gehaald zijn zodat ze echt bestaansrecht hebben. Doelen die gewenst, haalbaar, duidelijk en overzichtelijk zijn. Wat vindt iemand in die zoektocht fijn, of juist niet? Waar werkt iemand harder voor, en waar niet? Nu weet ik hoe ik in kaart kan brengen welke ondersteuning iemand nodig heeft. Ondersteuning die er echt toe doet om zijn doel te bereiken en wat iemand vooral ook zelf kan.

Wat heeft de opleiding mij gekost?

Heel wat motivatie! Toen de Corona lockdown begon bijvoorbeeld. Ik kon eigenlijk voor mezelf een IRB-traject starten, maar daar stopte het proces al bij ‘’de noodzaak’’, omdat ik die toen écht niet meer voelde. Ik miste; dat ik niet met cliënten kon afspreken om geluidsfragmenten te maken, dat we niet meer bij elkaar konden zijn als cursistengroep. Al die dingen die ontzettend motiverend werkte. Het kunnen sparren, ideeën uitwisselen, en gewoon gezellig samenzijn, dat was er niet. Daardoor kwam bij mij het gehele traject tot stilstand en was de motivatie weg. Gelukkig kon ik later in het jaar de draad weer oppakken, met de groep en met lessen in Breda en online.

Wat heeft het mij gebracht?

Meer inzicht in wat de ander wil. Door gesprekken horen waar de noodzaak bij de ander ligt, i.p.v. wat ik denk waar de noodzaak ligt. Dit inzicht is voor elke hulpverlener belangrijk. We zitten al snel in de oplos- en bepalende modus, zonder soms écht te luisteren wat de ander zou willen. De methodiek geeft mij dat inzicht en de tools om de regie bij de ander te laten.

Nu zeg ik: Werken met de Individuele Rehabilitatie Benadering maakt mij tot een doelgerichtere hulpverlener die uitgaat van wat de cliënt wil en dat ik daarbij kan aansluiten. Die zorgt dat de ander zijn kracht aanboort en naar boven haalt, die bespreekt wat er echt toe doet en die de moeilijkheden die er zijn durft e bespreken en mee zoekt naar mogelijkheden waar de cliënt zijn/haar kracht uit kan halen. Nu durf ik naast de cliënt te staan en me richten op ontwikkelingsmogelijkheden. Ook durf ik nu te zoeken naar krachten in de omgeving van de cliënt en durf ik wensen en mogelijkheden uit te vragen. Alles in mijn denken en doen omvat en ademt IRB. Dat maakt mij een IRB-expert! 

Voor ons als nieuwe IRB-experts is er veel werk aan de winkel, bijvoorbeeld als collega’s vragen: wat is dat dan? IRB?

Oh dat is iets met rehabilitatie, toch...?? Hetzelfde wat ik in mei 2019 dacht.
Maar nu ben ik dus wel staat om dat heel goed te verduidelijken!

Annelotte Vrolijk-Elias

IRB-expert Antes

Maatwerk bij participeren

 

­